I februar begynder lokale håndværkere at høste to tons isblokke fra floderne. Isen – glitrende og krystalklar – opbevares i store pakhuse indtil det følgende efterår, hvor byggeriet begynder på de hvælvede kamre i det berømte ishotel. Om vinteren strømmer mange mennesker til for at bo i et af de krystalklare rum, på en seng lavet af is.

Kunne du tænke dig at prøve det? Priserne på sådan en oplevelse kan være høje, men oplevelsen er uforglemmelig. Nedenfor kan du se vores guide til at bo på et ishotel i Finland:

8 vigtige ting at kende til, når du skal overnatte på et ishotel:

  1. Man sover ikke direkte på isen. På et ishotel er selve sengen lavet af is, men overfladen er dækket med rensdyrskind, tæpper og en madras. Du vil ligeledes blive udstyret med en speciel termosovepose, der passer til temperaturen.
  2. Det er vigtigt at bruge det rigtige tøj. Tricket er: lag-på-lag metoden. I dagstimer hedder det et åndbart underlag, et isolerende mellemlag og et vindbrydende ydre lag. Om natten anbefaler vi at sove i et enkelt let lag (som termisk pyjamas).
  3. Det er koldt, men ikke så koldt. Temperaturen inde i et ishotel værelse er normalt omkring -2 til -5 grader. Selvom det er ret langt fra tropisk, kommer det ikke til at dykke for langt forbi frysepunktet.
  4. Der er ingen typiske hotelfaciliteter inde på dit værelse. Forvent ikke at finde et sted at oplade din telefon (eller nogen stikkontakter overhovedet). Det skal du gøre i fællesområderne.
  5. Værelset er ikke som sådan et opholdssted. Nogle ishoteller åbner for turister i løbet af dagen, så du kan muligvis ikke komme ind på dit værelse før om aftenen. Gå til de opvarmede områder, hvis du vil hænge ud, eller til en sauna. Du kan også besøge restauranten på hotellet og få lidt varmt at drikke – i kolde omgivelser.
  6. Vi anbefaler kun én nat på ishotellet. Du kan eventuelt kombinere opholdet med et par dage på et andet hotel. Kombiner eventuelt oplevelsen med endnu en unik oplevelse – nemlig et Iglo hotel i Finland.
  7. De er ikke beregnet til at være permanente. De fleste ishoteller er kun åbne i et par måneder – december-januar til marts-april, afhængigt af deres placering.
  8. Badeværelse faciliteterne er ikke lavet af is. Det havde ikke været så praktisk.

Der findes flere ishoteler rundt omkring i norden, men mest kendt er nok ishotellet i Rovaniemi, Finand. Du kan nemt rejse fra Billund eller København til Rovaniemi. Rejsen tager ca. 3 timer og 10 minutter, inkluderer én mellemlanding i Helsinki og foregår med flyselskabet Finnair. Efter ankomst, vil det være muligt at bestille transport til hotellet. Rigtig god fornøjelse på din rejse til Finland.