De fleste af os er nok efterhånden klar over, at et klimabevidst liv ikke går fantastisk godt hånd i hånd med det at rejse. Men behøver man at give køb på sine rejser? Eller findes der alternativer, som kan retfærdiggøres, og som ikke behøver at tynge dig helt ned med klimaskyld? Svaret er et lille og forsigtigt ja.

 

Næsten lige meget, hvilken rejseform du vælger, så vil det have en eller anden form for klimaaftryk – men det har alt, hvad vi gør i vores hverdag også, så det er noget, vi er nødt til at lære at leve med – indtil samfundet har tilpasset sig en mere klimavenlig tilgang hele vejen rundt.

 

Rejsen derhen

En af de ting du kan gøre for at rejse mere klimavenligt er at vælge destinationer, som er tæt på dig, og der findes altså mange utroligt smukke steder i og omkring Danmark.

 

Hvad end du er til tyske eller svenske skovsøer, så lej en bus og saml en større gruppe af dine venner eller familie – så sænker i nemlig jeres klimaaftryk i stor grad. Ved at tage afsted alle sammen på samme tid og bruge det samme transportmiddel, har i et så lavt klimaaftryk som overhovedet muligt. Hvad end I vil bruge hele ferien sammen, eller om I bare vil tage turen sammen er helt op til jer selv, men det kan altså bringe enhver gruppe meget tættere, når man på den måde følges. Bor i forskellige steder i Danmark, eller har I bare lyst til at opleve Danmark OG et andet land, så kan i undersøge busrejser i Danmark og udlandet.

 

Du kan også vælge at rejse med tog. Der er noget helt magisk over at sidde i en togkupe, og se verden og naturen flyve forbi foran ens øjne. Det kan også være utroligt interessant for eksempel omkring foråret at se, hvor forskellige naturens stadier er, jo længere nord eller syd på du kommer.

 

Når du er afsted

Når du er afsted på rejsen, kan du også tænke bæredygtighed ind i dine valg, for eksempel når det kommer til, hvor du skal bo. En rigtig stærk måde at gøre det på er ved at bo lokalt, for hotellerne bruger enormt mange ressourcer og energi på for eksempel at opvarme værelser, pools, osv.

 

Husk også at overveje dit forbrug når du er afsted. Det er let at blive fristet til at gå shop amok når man er afsted, og man kan komme til at købe tøj, accessoires og andre ting, som man i virkeligheden aldrig ville gå med derhjemme.

 

Bæredygtighed og rejser behøver altså ikke at være fuldstændige modsætninger – hvis bare man tænker sig om undervejs.