I Danmark er der meget, vi kan være stolte af, men en ting, som vi ikke kan udtrykke stor nok stolthed over, er vores modstandskamp under 2. Verdenskrig. Den danske regering indførte ganske vist samarbejdspolitik med Tyskland d. 9. april 1940, som varede helt frem til d. 29. august 1943, men det var efter ønsket om at skåne den danske befolkning så meget som muligt. Dermed også at bevare så meget indflydelse som muligt på danske hænder, hvilket resulterede i, at Danmark var en af de besatte lande i Europa, der mærkede mindst til krigen. Modstandsbevægelsen var dog fra begyndelsen modstander af samarbejdspolitikken og ønskede ´rene linjer´ i forhold til besættelsesmagten, så alle ikke var i tvivl om, hvor Danmark stod i krigen. Det kunne man kun få dengang, hvis den danske regering gik af, og Tyskland overtog styringen af landet, som de altså gjorde d. 29 august 1943. Dette var bl.a. takket været modstandsbevægelsen, herunder Holger Danskes mange sabotageaktioner i sommeren 1943 i København. Du kan heldigvis fordybe dig i mange af modstandsbevægelsens kampe og dilemmaer i København, så hop med ombord på VIKINGBUS, og vær med til at hylde de danske helte og heltinder under besættelsen.
Gå under jorden på Frihedsmuseet
Der findes mange busselskaber i Danmark, herunder VIKINGBUS, og hos VIKINGBUS kører de jer både frem til destinationer, som Frihedsmuseet, og tilbage igen. Med komforten i topklasse kan VIKINGBUS sørge for alt det praktiske, mens I kan bruge alle jeres kræfter på at dykke ned i tiden under besættelsen, som ændrede Danmark for altid. Museet har nu åbent alle dage fra kl. 10-17 på nær mandag. Godt nok kan VIKINGBUS ikke sørge for rundvisningen på Frihedsmuseet, men de står til gengæld klar til at fungere som jeres trygge base på vejen dertil. På den måde sikrer I jer en mere glidende bustur og en mere fyldestgørende oplevelse på museet, hvor I kan blive klogere på kvindernes rolle i modstandsbevægelsen, fire modstandskæmpere, en dansk nazist, stikkerlikvideringer og behandlingen af tyske piger. Hos VIKINGBUS behandler de alle gæster, uanset alder, køn og oprindelsessted, med respekt og ydmyghed, så hop ombord, og glæd jer til en uforglemmelig oplevelse på Frihedsmuseet i Churchillparken ved Kastellet i København.
Mens Holger Danske sov, vågnede Hvidstensgruppen
Mange kender Holger Danske, både som statue på Kronborg Slot og som modstandsgruppe ved Stjerne Radio på Istedgade, men man kommer sjældent omkring besættelse og modstandsbevægelse uden at nævne Hvidstensgruppen. Denne modstandsgruppe var aktiv fra marts 1943 til marts 1944 og var besættelsestidens første modtagergruppe af våben, sprængstof og agenter fra det britiske luftvåben. Med livet som indsats videregav Hvidstensgruppen våben og sprængstof til andre dele af modstandsbevægelsen i landet, hvilket senere efterlod et stort indtryk på den danske befolkning, da nyheden kom frem om Hvidstensgruppens intentioner og de mange henrettelser af gruppens medlemmer. Indtrykket er stadig den samme i dag, og hvilken bedre anledning er der end at nappe en VIKINGBUS fra Aalborg til København og samtidig opleve museet på Hvidsten Kro? Dette kan VIKINGBUS uden besvær hjælpe med at planlægge, og fordi Hvidsten Kro ligger i byen Spentrup lige inden Randers og tilbyder lækker mad, vil det fungere som det perfekte og mest spændende midtvejsstop hen imod København. Rigtig god rejse.